Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Zo stap je uit je comfort zone

Cliché, maar waar: een nieuw jaar biedt ons altijd veel nieuwe kansen. Alhoewel we ieder moment van het jaar ervoor kunnen kiezen om onszelf en onze beslissingen te evalueren en eventueel het roer helemaal om te gooien, kiezen we er vaak voor om dit aan het einde/begin van een jaar te doen. Want ja, wij mensen werken nu eenmaal het liefst met een mate van afsluiting. En welk moment is nu beter om het een af te sluiten en aan iets nieuws te beginnen? Precies: een nieuw jaar! Ook nu is het dus weer tijd (voor zover je dat nog niet hebt gedaan) om terug te blikken op afgelopen jaar en te kijken hoe je het dit jaar beter kunt aanpakken. Want wie vooruit wil blijven gaan, zal ook haar strategie moeten bijstellen. Tenzij je strategie in 2019 een groot succes was, natuurlijk 😉 Ging afgelopen jaar nog niet helemaal naar je zin? Dan is het wellicht slim om dingen anders te gaan doen dan je gewend was. Oftewel, tijd om uit je comfort zone te stappen!

Nu is dat misschien makkelijker gezegd dan gedaan, uit je comfort zone komen. Je bent immers niet voor niets gewend om dingen op een bepaalde manier te doen. Daarom hebben wij wat handige tips voor je op een rijtje gezet die jou gaan helpen om uit je comfort zone te komen. 

Tip 1: Doe iedere dag iets nieuws

Het klinkt misschien heel heftig om iedere dag iets nieuws te proberen, maar je kunt het jezelf zo makkelijk (of moeilijk) maken als je wilt. Door iedere dag iets nieuws te doen – al is het maar je haar op een andere manier dragen of je notities in een boekje uit te schrijven in plaats van in je laptop – stimuleer je je hersenen om anders over dingen na te denken. Een aantal kleine nieuwe dingen proberen kan dus leiden tot nieuwe inzichten en inspiratie – kan je nagaan wat grote nieuwe dingen teweeg kunnen brengen! Begin eens met iets kleins en wissel af en toe af met wat impactvollere activiteiten, zoals bijvoorbeeld die parachutesprong maken waar je al jaren over nadenkt of eindelijk aan die cursus beginnen die op je lijstje staat. Wedden dat jij in mum van tijd een heleboel inspiratie opdoet?

Tip 2: Neem voldoende rust

Ja, ook uitrusten kan ervoor zorgen dat je makkelijker uit je comfort zone stapt. Je hebt vast zelf wel eens ervaren hoeveel beter je in je vel zit wanneer je goed uitgerust aan je werk bent begonnen, in tegenstelling tot wanneer je slecht hebt geslapen of niet gefocust bent. Het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen, ook tijdens het werken. Las zo nu en dan even een korte pauze in – ga even naar buiten, bijvoorbeeld – zodat je hersenen zich weer op kunnen laden en jij straks met meer zelfvertrouwen aan nieuwe dingen kan beginnen. Rust neemt jouw twijfels weg, dus onderschat het effect niet!

Tip 3: Laat je inspireren door anderen

Vind je het eng om buiten je comfort zone te stappen? Je bent niet de enige! Iedereen vindt het lastig om het bekende los te laten en nieuwe gewoontes aan te nemen. Dat betekent niet dat ook iedereen zich daardoor laat terughouden. Laat je daarom eens inspireren door anderen die jou voor zijn gegaan en verdiep je eens in wat hun veranderingen voor hen teweeg hebben gebracht. Dat kun je bijvoorbeeld doen door hun blogs/posts/video’s te bekijken, maar natuurlijk ook door ze eens actief te benaderen en ze wat vragen te stellen over hoe zij dingen anders hebben aangepakt. Let er wel op dat je hun aanpak niet klakkeloos kopieert: wat voor hen werkt, hoeft niet voor jou te werken. Wel kan slechts praten over een nieuwe manier van werken je al helpen om na te denken over hoe je dingen anders kunt doen dan je gewend was. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen? Een netwerkevent, bijvoorbeeld!

Nog op zoek naar een leuk event om met andere onderneemsters te connecten? Kom dan naar een van onze live-events!

Tip 4: Begin met kleine stappen

Dat je uit je comfort zone moet stappen, wil natuurlijk niet zeggen dat je alles wat je kent overboord moet gooien en iets compleet anders moet gaan doen. Het zit hem in de kleine stappen die je kunt zetten. Kijk daarom goed naar wat voor jou wel heeft gewerkt en wat niet. Houd vast aan wat wel werkte – het werkte immers niet voor niets – en breng kleine veranderingen aan in wat niet werkte. Ja, op sommige vlakken is het misschien wel nodig om grotere veranderingen aan te brengen, maar dat betekent niet dat je het allemaal in één keer hoeft te doen. Stel daarom voor jezelf een realistisch en haalbaar stappenplan op waarin je langzaam jouw beoogde veranderingen gaat doorvoeren. Wees ook vooral niet bang om om hulp te vragen: we kunnen niet alles alleen. 

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page