Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Met dit stappenplan kan jij wél al je to do’s van de week afvinken

Plannen blijft voor velen van ons toch nog wel een dingetje. De ene keer plannen we veel te strak, waardoor het nooit menselijk haalbaar is om alles af te krijgen binnen het gestelde tijdbestek. De andere keer nemen we het juist weer te ruim, waardoor er van alles tussendoor kan komen en we niet bepaald snel op ons doel afstevenen. Allebei niet echt ideaal, vind je ook niet? Gelukkig is plannen voor structuurcoach Shelley een tweede natuur en dus geeft zij jou tips hoe jij ervoor kan zorgen dat je voortaan wél al je to do’s kan afvinken.

Ik ben gek op plannen, maar wilde vroeger nogal eens in een slechte gewoonte vervallen: een eindeloos to do-lijstje maken. En daar dan ook telkens weer nieuwe dingen aan toevoegen, zonder dat het meeste al afgestreept was. Als ik dan aan het einde van de bladzijde in mijn notitieboekje kwam, begon ik op de volgende pagina weer opnieuw. Zo konden to do’s wel maanden mee schuiven naar de volgende bladzijde.

Maar ja, een eindeloze to do list is geen planning. Gelukkig heb ik nu een manier van plannen waarmee ik consistent elke week alles af kan vinken én al mijn doelen behaal. Klinkt goed, right? Ik deel met alle liefde mijn 4 stappen met je waarmee jij voortaan een kickass planning maakt.

Stap 1: Zet een weekdoel

Voordat je een to do lijst gaat maken, is het essentieel om een weekdoel te bepalen. Wat wil je deze week concreet bereiken? Zorg ervoor dat je dit meetbaar maakt, zodat je precies weet wanneer je je doel hebt gehaald. Dus niet ‘zo veel mogelijk aan sales doen’, maar ‘3 online cursussen verkopen’.

Vervolgens schrijf je op wat de commitment is die je hiervoor maakt om dit doel te behalen. Als je drie van je cursussen wilt verkopen, dan kan je commitment zijn dat je minstens 4 Instagram Stories post over je cursus. Je commitment maakt het behalen van je doel mogelijk en is een goede stok achter de deur.

Stap 2: Maak een week to do lijst

Nu is het pas tijd om de to do’s onder elkaar te gaan zetten, maar alleen de taken die je deze week gaat doen. Wees daarin heel kritisch en realistisch: is dit echt een taak voor deze week? Of is het toekomstmuziek? Plannen voor je bedrijf die je op een later moment gaat uitvoeren, bewaar je niet op je to do lijst.

Tip: ik zet deze in een Trello bord zodat ik ze niet kan vergeten.

Maak je wekelijkse to do-lijst met je weekdoel in gedachten. Dragen je taken deze week bij aan het behalen van je doel of mag je er meer focus in aanbrengen? Wees niet bang om taken te schrappen die niet bijdragen aan je doel, je kan die immers op een andere plek bewaren voor later.

Stap 3: Plan je to do’s per dag in

Vanuit je wekelijkse to do-lijst kun je nu je taken per dag inplannen. Persoonlijk doe ik dit aan het einde van de dag voor de volgende dag, maar sommige mensen vinden het fijn om alvast de hele week uit te stippelen. Do whatever suits you best. Er is echter één belangrijk punt: je plant per dag maar 1 tot maximaal 3 belangrijke to do’s in. Deze hebben je focus en onverdeelde aandacht; als je dit af zou hebben, zou je in principe al tevreden zijn. Alles wat je extra doet, is mooi meegenomen.

Op deze manier houd je in je planning ruimte voor chaos. Er komen altijd onverwachte dingen tussendoor – telefoontjes van klanten, mails die nu opgepakt moeten worden, noem het maar op. Er is maar weinig chaotischer dan een overvolle planning die compleet in de war wordt geschopt. Door ruimte te houden voor het onverwachte, kom je nooit in de knoop. En je hebt een stuk meer focus op een dag!

Stap 4: Reflecteer & leer

Aan het einde van de week neem je 5 minuten om kort te reflecteren. Stel jezelf de volgende drie vragen en schrijf het antwoord op:

  1. Wat is de grootste win van deze week?
  2. Wat kan er volgende week beter?
  3. Hoe ga ik daarvoor zorgen?

Mocht je tóch nog to do’s over hebben op je wekelijkse to do-lijst (al komt dat met deze planmethode bijna niet voor), schrijf die dan op de lijst voor volgende week. Indien je ze dan wel echt gaat doen, natuurlijk 😉

Ik werk inmiddels al jaren op deze manier en kan elke week al mijn to do’s afvinken. Focus is geen issue meer! Wil jij deze planmethode ook proberen? Ik deel graag een gratis week uit mijn Pretty Productive planner met je. Als je je naam en email adres hieronder achterlaat, krijg je ‘m meteen in je inbox. Even uitprinten en voilà!

Happy planning!

Beeld: By Studio Phylicia

Shelley helpt ambitieuze ondernemers om meer tijd over te houden. Om haar heen zag ze ondernemers struggelen om hun plannen waar te maken doordat hun hoofd overloopt van ideeën en hun to do list eindeloos lijkt. Daarom helpt Shelley met haar bedrijf Hashtag Lifegoals je om structuur aan te brengen in je bedrijf en werkwijze zodat je meer kunt doen in minder tijd en je kunt focussen op dat wat er écht toe doet: het groeien van je business. 

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page