Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Met deze 5 concrete tips kan jij belasting besparen

Hoor jij ook vaak dat een boekhouder nemen je meer geld zal opleveren dan dat het kost? Dat zou best kunnen kloppen… Een boekhouder weet namelijk welke kosten zakelijk aftrekbaar zijn, welke regelingen er gelden en welke ‘trucjes’ je mag toepassen binnen jouw boekhouding. En laat dat nou net iets zijn wat bij Paperdork, een online boekhoudconcept, dagelijkse business is. Mede-oprichtster Nikkie deelt 5 concrete tips om belasting te besparen die jij ook direct kunt toepassen.

1. Zet aanloopkosten op de zaak

In veel gevallen heb je al kosten gemaakt voor je bedrijf-to-be op het moment dat je nog niet stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het fijne daaraan is dat je deze zakelijke kosten – nog tot 5 jaar voor je inschrijfdatum –alsnog mag aftrekken. Bewaar alle bonnen van je aankopen dus goed, zelfs als je nog niet officieel als bedrijf geregistreerd bent. Ben je al aan het ondernemen? Denk dan eens goed na of jij misschien ook zulke kosten hebt gemaakt die je nu alsnog kunt aftrekken, dat kan je namelijk belastingvoordeel opleveren

2. Vergeet privé-uitgaven die je ook zakelijk gebruikt niet

Veel uitgaven die we maken zijn zogenaamde gemengde uitgaven. Deze uitgaven hebben zowel een zakelijk als een privé-element. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je telefoonrekening. Voor dit soort uitgaven geldt dat je het zakelijke deel van de kosten ook in je zakelijke boekhouding mag opnemen. Stel bijvoorbeeld dat je jouw telefoon 50% privé en 50% zakelijk gebruikt. Dan kan je de helft van de kosten dus in je administratie opnemen.

3. Neem kilometervergoeding op

Als je voor je werk moet reizen, kun je ervoor kiezen om een auto op de zaak te zetten. Als je geen auto van de zaak hebt, betekent dit niet dat je niets op de zaak mag zetten. Wanneer je reist voor je werk, mag je namelijk €0,19 per kilometer als kosten opvoeren. Ja, óók als je met de fiets reist. Dit maakt zakelijke fietsritjes dus extra voordelig! Let erop dat je wel een kilometerregistratie moet bijhouden. Zo kun je de gemaakte kilometers ook bij de Belastingdienst aantonen. Voor het OV geldt overigens dat je gewoon rechtstreeks het kaartje/de factuur op de zaak kunt zetten.

4. Maak gebruik van fiscale regelingen

Met name voor ZZP’ers zijn er veel fiscale regelingen waar je gebruik van kunt maken. Als je dat goed doet, kan dit je letterlijk duizenden euro’s per jaar besparen! De startersaftrek en de zelfstandigenaftrek zijn de bekendste regelingen. Om hiervan gebruik te maken moet je voldoen aan het urencriterium. Dat wil zeggen dat je 1225 uur per jaar aan je onderneming moet werken. Maar er is nog een andere regeling die minder bekend is, maar wel heel interessant kan zijn: de ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’. Zo, dat is een mond vol! Deze regeling houdt eigenlijk in dat wanneer je per jaar minstens €2.400 investeert (bijv. in een laptop of telefoon), je daarvoor een belastingvoordeel ontvangt. Kijk dus goed voor welke regelingen je in aanmerking komt!

5. Doe trucs tijdens de aangifte inkomstenbelasting

Bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting zijn er een aantal trucs die je – geheel legaal, uiteraard – mag toepassen. Allereerst is het mogelijk om een aantal zaken te schuiven als je een fiscaal partner hebt. In dat geval mag je bijvoorbeeld een eigen woning geheel op de aangifte van één persoon zetten. Over het algemeen is het gunstiger om dit te schuiven naar de persoon die het meeste verdient. Een andere truc die je kunt toepassen – ook zonder een fiscaal partner – is middelen. Middelen kan gunstig zijn als je inkomen erg gefluctueerd is over een periode van 3 jaar. Simpel gezegd houdt het in dat de Belastingdienst dan een soort gemiddelde rekent over je inkomsten, waar je vervolgens belasting over betaalt. In sommige gevallen kom je daardoor in een lagere belastingschijf uit, wat dus voordeliger is.

Kende jij al deze handige hacks al? Voor nog meer handige tips en gericht advies kan je natuurlijk altijd even een kijkje nemen op de website van Paperdork!

Nikkie den Dekker is co-founder van Paperdork. Paperdork is een totaaloplossing met een boekhoudprogramma + ‘cijfermeester’ en is opgezet met de ambitie om een passende boekhoudoplossing voor jonge ondernemers te maken. Zonder moeilijke taal, mét de digitale technieken van nu. Je houdt zelf super simpel je administratie bij in de app, je boekhouder kijkt met je mee, verstuurt al jouw aangiftes en is beschikbaar voor al je vragen. Zo focus jij je op je onderneming en kun je gewoon goed slapen 🙂

↑ Top of Page