Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

3 tips om met meer succes te kunnen onderhandelen

Beeld: Belle Blanche

Onderhandelen: de meeste van ons krijgen al buikpijn als ze eraan denken. Alhoewel we soms heel zakelijk ingesteld zijn, kan het ook nog weleens voorkomen dat we zenuwachtig worden als we over geldzaken gaan praten. En dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil tijdens je onderhandeling met je nieuwe opdrachtgever/werkgever. Daarom geeft onderhandelcoach Merel van der Wouden jou 3 praktische tips om met meer succes te kunnen onderhandelen.

1. Bereid jezelf goed voor

Het is zover: je gaat onderhandelen. Waar moet je nu precies rekening mee houden? “Een van de eerste adviezen die ik altijd geef is om jezelf heel goed voor te bereiden,” vertelt Merel. “Denk goed na over wat je waard bent en waarom dat zo is. Wat zijn jouw kwaliteiten en wat is jouw toegevoegde waarde voor de werkgever/opdrachtgever? Ga vervolgens na welke opties je hebt. Denk na over de verschillende situaties die zich kunnen voordoen en schrijf ze uit; als zij X zeggen, hoe ga ik daar dan op reageren?”

2. Stel je eigen grenzen vast

Een ander belangrijk punt is het opstellen van grenzen, stelt Merel: “Het is handig om voor jezelf alvast duidelijke voorwaarden op te stellen. Met welke voorwaarden zou je direct akkoord gaan? Over welke voorwaarden wil je nog een nachtje slapen? En wat zijn de voorwaarden waar je het absoluut niet voor gaat doen? Je komt al een heel eind als je hier goed over na hebt gedacht en je duidelijk kunt communiceren waarom je bepaalde grenzen stelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal werkuren, minimale beloning en de afbakening van je werkzaamheden.”

3. Ga nooit direct akkoord

Als laatste en misschien wel belangrijkste punt noemt Merel het tegenvoorstel: “Ga nooit in zee met het eerste aanbod, maar doe altijd een tegenvoorstel. Wij vinden dat vaak enorm eng, maar het is eigenlijk heel gebruikelijk. Een bedrijf zet namelijk altijd lager in dan dat ze daadwerkelijk voor je over hebben. Vrouwen zijn vaak geneigd zich in te leven in het bedrijf (‘Redden ze het wel als ik 100 euro per maand meer vraag?’), maar andersom is dat vrijwel nooit het geval. Het bedrijf gaat niet kapot op het uitbetalen van jouw salaris. Sterker nog, ze maken eerder winst op jou. Voel je dus niet bezwaard om het eerste voorstel af te wijzen en een tegenvoorstel te doen.”

Benieuwd naar Merel’s kijk op de onderhandelpositie van vrouwen en waarom zij zich is gaan verdiepen in de manier waarop wij onderhandelen? Je vindt het volledige artikel in The Glow-Getter Magazine #1. Voor meer tips, coaching en events waar Merel als spreker te gast is kijk je natuurlijk op Merel haar eigen website!

↑ Top of Page