Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Dit zijn de meest productieve werktijden voor ondernemers

Zakelijk succes: is dat hard werken en lange dagen maken of juist niet? Je kunt keihard werken, maar wanneer je dat doet tijdens de uren die het minst voor jou geschikt zijn, zet het niet veel zoden aan de dijk. Wist je al dat iedere ambitieuze vrouwelijke ondernemer het meest productief – en daardoor ook succesvol – is op bepaalde tijdstippen op de dag? Mindset goeroe en yogadocent Esther vertelt ons er meer over.

‘Working 9 to 5…’

Jarenlang is het negen-tot-vijf principe de standaard is geweest, een trend die is ontstaan tijdens de Industriële Revolutie. Toen werd namelijk gedacht dat zoveel mogelijk werknemers op hetzelfde tijdstip en in dezelfde ruimte zetten bijdroeg aan een verhoogde productiviteit.

Mede dankzij onze huidige thuiswerksituatie leren we dat deze standaard werkuren niet per sé hoeven te leiden tot meer productiviteit. Er is nu namelijk veel meer ruimte gekomen voor ideale werktijden die gebaseerd zijn op jouw biologische klok. Jouw eigen biologische klok biedt namelijk dé perfecte handleiding voor werktijden waarin jouw talent en kennis echt tot bloei kunnen komen.

De biologische klok

Wat houdt je biologische klok nu ook alweer precies in? Chronobioloog Roelof Hut legt uit dat jouw biologische klok verwijst naar het level van de hormonen cortisol en adrenaline, die je helpen om ‘s ochtends op een bepaald moment wakker te worden. Ze zorgen er ook voor dat je hersenen en spieren suikers opnemen en kunnen functioneren.

Doordat dit hormoonlevel zorgt dat je wakker wordt op een bepaald punt en ook de rest van de dag invloed heeft op jouw activiteit, bepaalt jouw biologische klok of jij een ochtend- of avondmens bent.

Werken met je biologische klok

Aangezien je biologische klok een flinke impact heeft op jouw activiteit op bepaalde momenten op de dag, is het natuurlijk niet gek dat je het beste functioneert wanneer jij werkt op basis van jouw natuurlijke ritme. Sterker nog: werken zonder je natuurlijke ritme te gebruiken kan zelfs leiden tot ongezonde situaties. Uit onderzoek van chronobioloog Till Roenneberg blijkt bijvoorbeeld dat wanneer mensen met een laat chronotype (avondmensen) vroeg op de dag moeten werken, zij last krijgen van een structureel slaaptekort.

Wanneer zijn we dan het meest productief?

Alhoewel er twee chronotypes zijn – namelijk ochtend- en avondmensen – ervaren we allemaal hetzelfde moment van de dag als het meest productief volgens Brits onderzoek. Dat moment? 10:26 uur. Na dit tijdstip vermindert onze productiviteit, omdat onze mentale prestaties overdag afnemen. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen met een avondchronotype, omdat hun biologische klok dit compenseert en ze ‘s avonds op hun best zijn.

Onze ideale werkuren

De specifieke werkuren waarop jouw productiviteit en succes elkaar complimenteren, hangen af van of je een ochtend- of avondmens bent én hoeveel jij je daardoor laat leiden. Hoe dichter je bij jouw natuurlijke energieniveau blijft, hoe meer je jouw succes kunt vergroten.

Toch zijn er een aantal richtlijnen die zowel voor ochtend- als avondmensen van toepassing zijn, ontdekte psycholoog Mareike Wieth:

• Ochtendactiviteiten: Je kan belangrijke vergaderingen en interviews het beste aan het begin van de dag plannen, omdat je dan over het algemeen alerter bent.

• 10.26 uur wordt door zowel ochtend- als avondmensen ervaren als het meest productieve moment van de dag. Dit is dan ook een geschikt moment om je to-do lijst en/of planning bij te werken.

• Middagactiviteiten: Alhoewel je het niet zou verwachten verhoogt vermoeidheid jouw creativiteit. Dit kan nuttig zijn bij uitdagende opdrachten, dus kan je die het beste laat in de middag inplannen.

• Tussen 14.00 uur en 15.00 uur is het een goed moment om e-mails of herhalingswerk te doen.

• Als je je overweldigd voelt en je niet kunt concentreren, neem dan een korte pauze (5-15 minuten) voor een wandeling, een set rekoefeningen of een powernap. Dit activeert je bloedcirculatie opnieuw en zorgt ervoor dat je je beter kan focussen.

Esther Schippers is sinds 2011 zelfstandig ondernemer en ervan overtuigd dat alles wat je aandacht geeft groeit. Esther heeft twee bedrijven: met  OnlineFitCompany richt zij zich op de zakelijke markt en ontwerpt en bouwt online vitaliteitsplatformen voor bedrijven. Met 100%YOGA richt zij zich op de particuliere markt en introduceerde in 2018 als eerste live online yoga in Europa.

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page