Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Dit gebeurt er met je ogen als je lang naar een beeldscherm kijkt

Breng jij ook lange werkdagen door achter je computer of laptop? Dan heb je vast weleens gemerkt dat je ogen daar niet altijd heel blij van worden… Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met je ogen als je lang naar een beeldscherm kijkt? En, misschien nog wel belangrijker, wat kan je doen om oogklachten te voorkomen? Vitaliteits- en yoga-expert Esther legt je er in deze blog van alles over uit.

Gemotiveerd zit je achter je bureau te werken op de laptop. Je bent bezig met een voor jou belangrijke taak, zoals het schrijven van een nieuwe blog of het opleveren van een opdracht voor jouw nieuwe klant. Je wilt er zeker van zijn dat dat wat je maakt klopt, volledig en vooral foutloos is. Daarom ben je ook zeer geconcentreerd bezig. Je spant je in om al je focus op deze taak te leggen. En dan gebeurt het. Eerst zachtjes, waardoor je het nog niet zo opmerkt. Je werkt gestaag door, maar op een gegeven moment kun je er niet meer omheen: het brandt, het prikt, het is rood. Je ogen zijn overbelast, vermoeid door de inspanning van het vele turen op je scherm.

Wat doet (langdurig) turen met je ogen?

Wanneer we geconcentreerd werken of naar een film of serie op Netflix kijken, knipperen we 50% minder met onze ogen. En dat heeft natuurlijk effect op de spieren in je ogen: ze worden stijver, waardoor je je sneller vermoeid gaat voelen. Wanneer we minder knipperen daalt namelijk het vochtgehalte in onze ogen, waardoor we rode ogen krijgen. Ook kan langdurig achter een beeldscherm werken, of het nu op een laptop, tablet, telefoon of mega-veel-inch beeld is, effect hebben op de kwaliteit van je zicht. Voor je het weet heb je ineens een bril nodig… Gelukkig kunnen een hoop van deze klachten worden voorkomen in relatief weinig tijd en met weinig inspanning!

Zo hou je jouw ogen gezond

Het logische antwoord ligt natuurlijk voor de hand: minder met een beeldscherm werken! Maar als ambitieuze vrouw is dat natuurlijk niet het antwoord dat je zoekt, dat snappen we ook wel. Je wil natuurlijk blijven werken aan je business en in de digitale tijd waarin wij leven kun je gewoonweg niet om beeldschermen heen. Wat kun je dan het beste doen?

Neem regelmatig een break, bij voorkeur iedere 30 of 60 minuten, is het advies van artsen en wetenschappers. Een break nemen houdt in dat je letterlijk wegkijkt van je scherm. Zo help je je ogen namelijk ontspannen.

Maar wegkijken alleen is eigenlijk niet voldoende. Volgens onderzoek is een pauze inlassen het meest effectief als je er ook oogoefeningen in doet. Hierdoor blijven je ogen niet alleen gezonder, maar kan je daarna ook productiever blijven werken. Dat klinkt goed, vind je niet?

Er zijn veel verschillende oogoefeningen en dus heb ik een video met de vier meest effectieve oefeningen voor je gemaakt. Niet vergeten, he?

Esther Schippers is sinds 2011 zelfstandig ondernemer en ervan overtuigd dat alles wat je aandacht geeft groeit. Esther heeft twee bedrijven: met  OnlineFitCompany richt zij zich op de zakelijke markt en ontwerpt en bouwt online vitaliteitsplatformen voor bedrijven. Met 100%YOGA richt zij zich op de particuliere markt en introduceerde in 2018 als eerste live online yoga in Europa.

↑ Top of Page