Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Glow-Getter #8 – Per ongeluk begonnen met ondernemen

Beeld: Ilse – CreativeReblz

Een business beginnen doen de meeste van ons vaak bewust, maar dat is lang niet altijd het geval. Tamara begon haar bedrijf TamTypt eigenlijk per ongeluk, nadat zij zelfgeschreven gedichtjes op Instagram ging plaatsen. Anderhalf jaar later heeft zij nu haar eigen webshop, waarin ze producten verkoopt met haar eigen gedichten erop en kan je haar items vinden in een aantal verschillende winkels.

“Ik heb nooit een moment gehad waarin ik dacht ‘Ik ga voor mezelf beginnen’,” vertelt Tamara. “In januari 2019 was ik geopereerd aan mijn buik en lag ik me te vervelen op de bank. Ineens had ik mijn dichtknobbel terug: als kind was ik altijd al gedichten aan het schrijven, maar als puber vond ik dat niet meer leuk en was ik het gevoel ervoor kwijt. Tijdens mijn herstel begon het weer los te komen en ging ik gedichtjes maken om dingen van me af te schrijven. Ik las op dat moment veel en ik probeerde met mijn gedichtjes bepaalde boodschappen en levenslessen behapbaarder en simpeler voor mezelf op te schrijven. Ik startte een Instagramaccount – eigenlijk vooral voor mezelf – om al mijn gedichten bij elkaar te kunnen zetten en voor ik het wist ging dat account groeien en vroegen mensen of ze mijn gedichtjes ook konden kopen op kaartjes. Het sloot zo erg aan bij wat ze voelden, dat ze het een plekje in huis wilden geven. Zo is uiteindelijk mijn bedrijf ontstaan.”

Tamara begon met het verkopen van kaartjes via haar Instagram-pagina, maar een bijzondere deelactie zorgde er al snel voor dat ze een eigen webshop opende. “Ik had een gedichtje over zelfliefde – mijn favoriet – geplaatst en die werd gedeeld door Robin Martens. Daardoor kreeg ik ineens heel veel volgers erbij en steeds meer verzoeken. Toen heb ik bedacht dat ik snel een webshop moest openen zodat mensen daar ook echt mijn kaartjes konden kopen en toen is het balletje gaan rollen.” Naast het zelfliefdegedicht heeft Tamara nog veel meer gedichten geschreven die dicht bij haarzelf staan: “Met mijn gedichten probeer ik heel simpel te omschrijven wat best ingewikkeld kan zijn. De wereld staat nooit stil, het is chaotisch en druk en iedereen krijgt iedere dag (ongevraagd) veel informatie te verwerken. Een gedichtje kan je helpen even te aarden en kan heel simpel de kern van een belangrijke boodschap vertellen, volgens mij is dat precies wat mensen nodig hebben midden in de dagelijkse chaos. Het kan mensen echt kracht geven, net zoals het mij kracht heeft gegeven toen ik hier net mee begon. Ik vind het heel mooi dat ik anderen hiermee kan helpen en ik krijg soms ook de mooiste verhalen terug. Veel van mijn gedichten gaan over zelfvertrouwen, om jezelf geven, genieten van het leven, vriendschap, liefde, verdriet – onderwerpen waar eigenlijk iedereen wel mee te maken heeft. Ondertussen krijg ik ook weleens vraag naar teksten over bepaalde onderwerpen, dus lang niet alles wat ik schrijf slaat op mijn eigen leven. Ik probeer echt te schrijven voor iedereen, over elk onderwerp.”

Beeld: Ilse – Creative Reblz

En dat schrijfproces, dat kan nog weleens variëren, stelt Tamara: “Mijn schrijfproces is moeilijk te omschrijven. Gedichten kunnen ineens in me opkomen, ik neem me bijvoorbeeld niet voor om op een vaste dag te gaan schrijven. Ik kan ’s ochtends wakker worden met een gedichtje in mijn hoofd, maar het kan ook onder de douche, op het toilet, in de supermarkt of wanneer ik iets inspirerends lees gebeuren. Soms kan ik een uur achter elkaar schrijven, maar soms ook zomaar weken niet. Ik moet het ook niet proberen te forceren, want dan lukt het niet. Het lukt meestal het beste als ik zelf even stilsta en geen prikkels heb, maar dat geldt ook niet altijd. Laatst werd ik wakker en heb ik in een half uur 20 gedichten opgeschreven – dat gebeurt niet vaak! Ik heb dan ook geen honderden gedichtjes op voorraad, maar ik probeer iedere week wel iets te schrijven. Het lijkt me heerlijk om in de toekomst ieder jaar een week of twee alleen op vakantie te gaan en dan te gaan schrijven.”

Tamara runt TamTypt namelijk naast haar baan, wat voor haar veel voordelen met zich meebrengt: “Ik heb TamTypt altijd gezien als leuke hobby voor ernaast, alhoewel ik het heel leuk zou vinden om er uiteindelijk van rond te kunnen komen. Voor nu is deze manier van werken heel fijn, want ik heb de zekerheid dat ik mijn vaste lasten kan betalen én ik kan blijven investeren in mijn bedrijf. Voor mij werkt het nog niet om die vastigheid er niet naast te hebben –. Als ondernemer in de creatieve sector krijg je veel te maken met onzekerheid, zeker omdat ik nooit de insteek heb gehad om een bedrijf op te richten. De ene week kan het storm lopen en de andere week even helemaal niet. Daar komen veel twijfels bij kijken: ‘doe ik het wel goed?’, ‘moet ik hier wel mee doorgaan?’. Dit hoor ik ook veel om me heen en ik denk daarom dat het ook belangrijk is om te delen dat het ondernemen ook heel pittig kan zijn en ook downsides heeft. Je leeft niet constant op een roze wolk, je doet het echt met vallen en opstaan.”

Dat geldt net zo voor Tamara, die haar bedrijf eigenlijk begon vanuit een lastigere periode: “Ik begon TamTypt natuurlijk niet zomaar. Ik had een lastige en onrustige tijd gehad en zat even helemaal niet lekker in mijn vel. Ik kon mijn draai niet vinden na het afronden van mijn studie, voelde me niet bepaald gelukkig en nam keuzes waar ik zelf vaak eigenlijk helemaal niet achter stond. Ik heb toen stappen genomen die mij hebben geholpen me weer beter te laten voelen. Zo is de inspiratie begonnen. Ik ben niet zoals in het perfecte plaatje begonnen vanuit een passie of begonnen omdat ik dit helemaal had uitgedacht en ik een kant-en-klaar ondernemingsplan had klaarliggen. Ik ben begonnen vanuit een plek waar ik me eigenlijk helemaal niet goed voelde, daardoor vond ik mijn passie en ontstond mijn onderneming. Die mindere periode heeft me dus wel gebracht waar ik nu ben en daar ben ik enorm dankbaar voor! Ik denk dat dat soms gewoon even nodig is. Wanneer je jouw huis goed opruimt wordt de troep eerst ook veel erger, maar daarna is het wel netter dan het ooit geweest is. Veel van de wijze lessen die verpakt zitten in de gedichtjes zijn voor mij ook nog steeds dagelijkse reminders; ik kan ze ook écht niet allemaal naleven hoor… 😉 

Benieuwd naar de gedichten van Tamara en alle leuke producten die ze maakt? Neem dan eens een kijkje op haar website! Ook hebben we een leuke verrassing voor je: de eerste 25 deelneemsters van het online Mindset Morning event op 21 september krijgen een leuke goodiebag thuisgestuurd met daarin ook een goodie van TamTypt… die wil je niet missen!

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page