Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

GLOW-GETTER #10 – CREËREN EN INSPIREREN

Sommige onderneemsters zijn het ondernemerschap ingerold, anderen kiezen er bewust voor om te beginnen met ondernemen, bijvoorbeeld omdat dat beter bij hun eigen behoeften past. Zo ook Marieke Zwagerman, merkstrateeg van Bureau MEZpiration en oprichtster van blogplatform MEZpiration. Zij besloot 5 jaar geleden voor zichzelf te beginnen om zo haar werkweken te kunnen inrichten op haar energielevels. En dat bevalt haar prima!

“In 2015 ben ik begonnen met ondernemen, vooral vanuit mijn eigen behoefte aan flexibiliteit en vrijheid: ik ben al bijna 24 jaar ziek, ik ben er sinds 2011 achter dat ik de chronische ziekte van Lyme heb. Ik heb heel lang ‘normaal’ willen meedoen – een baan in loondienst, werkweken van vier a vijf dagen – maar ik kwam er al snel achter dat dit voor mij gewoon niet haalbaar was. In 2014 heb ik me uiteindelijk ziek moeten melden en toen heb ik besloten om niet te blijven hangen in een onaangenaam ziektetraject, maar ontslag te nemen en voor mezelf te beginnen.”

Marieke begon voor zichzelf als merkstrateeg, waarmee ze ondernemers helpt hun merk zo sterk mogelijk neer te zetten. Ook begon ze met een blog, genaamd MEZpiration, wat voortvloeide uit haar zoektocht naar het ondernemerschap: “Het ontslag nemen voelde voor mij als een bevrijding. Maar ik wist gewoonweg niet waar ik moest beginnen. Zijn er al veel anderen aan het ondernemen? Hoe pakken zij dit aan? Ik ging verhalen en ervaringen zoeken en kwam erachter dat er nog geen platform was toentertijd waar dit soort verhalen werden verzameld. Dus ben ik het zelf gaan doen. Ik begon door gewoon ondernemers te contacten en vragen hun verhaal te delen op MEZpiration. Inmiddels gaan we richting de 60 interviews en zitten er weer een hoop leuke aan te komen de komende tijd. In de loop van de jaren kwam ik erachter dat de verhalen van mensen die ‘ondernemen met impact’, zoals ik dat noem, net een extra laagje hebben, wat voor mij de verhalen nog interessanter maakt om te delen. Zo is mijn focus steeds meer op betekenisvol ondernemen komen te liggen: ik schrijf hier graag over, deel de verhalen graag én kan op deze manier een kleine bijdrage doen deze wereld weer net ietsje leuker te maken, door dit soort mooie merken een platform te bieden.”

Maar een blog runnen en tegelijk als merkstrateeg werken, is dat dan niet behoorlijk pittig? Hoe gaat Marieke bijvoorbeeld om met dagen waarop het niet zo goed met haar gaat? “Voor mij is het grootste voordeel van voor mezelf werken dat ik zelf bepaal wanneer ik werk en op welke manier ik werk. Heb ik even weinig energie, dan besteed ik wat minder aandacht aan MEZpiration. Voor Bureau MEZpiration – mijn merkstrategiebedrijf – doe ik daarom niet aan trajecten, maar aan losse sessies. Zo houd ik het flexibel, zowel voor mezelf als voor mijn klanten. Je kunt het ondernemerschap helemaal inrichten op een manier die bij je past en dat is erg belangrijk voor mij. Er zitten best hele slechte weken tussen, waarin ik weinig kan maar het wel lekker vind om met iets bezig te zijn en er toch voor te zorgen dat er inkomsten zijn. Daarom heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen ook online styling te gaan doen voor Zalon (van Zalando). Dit is iets dat altijd kan, gewoon thuis op de bank met mijn laptop op schoot. Het vraagt veel minder energie en voorbereiding dan bij bijvoorbeeld een interview of een strategiesessie.”

Als er dan ook iets is wat Marieke heeft geleerd de afgelopen jaren is het wel om dicht bij haarzelf te blijven: “Eigenlijk heb ik pas dit jaar alles op zo’n manier weten in te richten dat het echt goed bij me past. Eerst had ik toch de neiging om mee te gaan in wat ik anderen zag doen, maar dat werkte gewoon niet voor mij. Daarom denk ik dat het goed is voor iedere ondernemer om je eigen koers te varen en niet te veel op anderen te letten. Onderneem vooral op een manier die echt bij je past, dit geeft je merk juist dat unieke karakter. Wacht niet af, maar ga halen. Ben zichtbaar, blijf zichtbaar. En vergeet niet trots te zijn op iedere stap die je zet en hiervan te genieten!”

Benieuwd naar Marieke’s online platform MEZpiration of weten wat ze voor jou als merkstrateeg zou kunnen betekenen? Neem dan vooral eens een kijkje op haar websites en laat je door haar en andere ondernemers inspireren!

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page