Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Dit is de kracht van netwerken volgens Eve Tomaszewksi

Als onderneemster (to be) ontkom je er bijna niet aan: netwerken. Netwerken is immers een krachtige manier om nieuwe opdrachtgevers/klanten te vinden en te binden. Maar helaas is niet iedereen zo’n fan van netwerken. Sterker nog, sommigen van ons krijgen al knikkende knieën bij het idee. In dit artikel legt Eve Tomaszewksi, founder van Manevesto en voormalig eigenaresse van netwerkclub The Goaldiggers Club, je uit wat de kracht van netwerken is.

‘Tijdens mijn tijd als editor in New York merkte ik dat de women empowerment daar veel meer leeft. Daar zijn vrouwen er echt voor elkaar. Ik merkte bij mijzelf dat ik er niet per se iets voor terug wilde hebben als ik mensen aan elkaar voorstelden. Wanneer je hier in Nederland daar iets voor terugvraagt, wordt daar niet altijd enthousiast op gereageerd. Het is hier niet zo vanzelfsprekend om elkaar te helpen, maar vrouwen moeten elkaar juist helpen, vind ik. Je kunt alles op je eigen eiland doen, maar samen kom je in mijn optiek veel verder.’ Voor haar werk als fashion editor, zowel in New York als hier in Nederland, sprak Eve met veel inspirerende vrouwen, en dat bracht haar op een idee: ‘Met anderen kunnen sparren en dromen hebben geeft mij heel veel energie, dus ik ben erover na gaan denken hoe ik mijn dromen concreet kon gaan maken. Ik geloof daarbij in de juiste mindset hebben: als je groots denkt, word je succesvol in het leven.’ 

Let’s go clubbing

‘Er zijn twee redenen waarom je, zeker als ondernemer, een goed netwerk moet opbouwen, bijvoorbeeld via een netwerkclub,’ aldus Eve. ‘Ten eerste is dat omdat het fijn is om mensen om je heen te hebben die je echt begrijpen. Niet iedereen begrijpt of kan begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt als ondernemer, waarom je doorgaat waar anderen wellicht zouden stoppen en waarom je je soms voelt zoals je je voelt. Als je wordt begrepen, is de kans minder groot dat je advies aanneemt wat niet juist voor je is. Ik krijg ook nog regelmatig het advies van mensen om weer fulltime voor een werkgever te gaan werken, maar dat ben ik absoluut niet van plan. Zij kunnen zich echter niet verplaatsen in hoe ik erin sta wat betreft het ondernemerschap, dus kunnen ze mij niet van het juiste advies voorzien.

Ten tweede heb je gewoon een netwerk nodig. Dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar je hebt mensen nodig om mee samen te werken, contacten waarmee je kunt bouwen aan je onderneming om deze te laten groeien. Ik werk altijd het prettigst met een paar vaste mensen om me heen, zoals bijvoorbeeld mijn online marketeer. Het grootste deel van mijn samenwerkingspartners ken ik vanuit mijn netwerk. Als ik stappen wil zitten, een sponsor wil binnenhalen of advies nodig heb, kijk ik altijd binnen mijn netwerk. Mijn netwerk is dan ook essentieel geweest bij het groeien van mijn bedrijf. Vergeet ook absoluut je online netwerk niet! Ik heb heel veel gehad aan mensen die ik via Instagram heb leren kennen.’

Benieuwd naar Eve’s tips voor beginnen met netwerken en haar advies wanneer je netwerken stiekem doodeng vindt? Je vindt het gehele artikel met Eve en nog veel meer artikelen over het runnen van jouw eigen business in de eerste editie van ons The Glow-Getter Magazine.

Beeld: Chantalle Laurent Photography

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page