Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Zo doe jij jezelf niet tekort en krijg jij meer vertrouwen in jezelf

‘You are amazing BEFORE you do anything’ – Als we dat nou eens tot ons konden laten doordringen… We weten vaak ergens wel dat dit zo is, maar we zijn zo geneigd om er niet naar te leven. En dat is natuurlijk hartstikke zonde! In deze blog vertellen we je daarom waarom je jezelf absoluut niet tekort moet doen en hoe je vertrouwen in jezelf kan krijgen al vóór je jouw doelen hebt behaald. Lees je mee? 

Mindset van tekort

De realiteit is vaak dat we superhard werken, bezig zijn met alles wat we moeten, tig ballen tegelijk in de lucht proberen te houden en dat alles ook nog eens goedmoeten doen. We moeten een goede vriendin zijn, een succesvolle dochter, een leuke partner. En daarnaast moet je natuurlijk ook nog gezond bezig zijn, cultureel verantwoord, creatief, avontuurlijk… En als ondernemer is er dan nog de extra uitdaging dat het werk nooit af is; er is altijd nog wel méér te doen. Zo kunnen we ons vast voelen zitten in dat het nooit genoeg is. We denken en ervaren dat we tekort hebben aan alles; tijd, energie, rust, vrije tijd. Deze manier van kijken komt voort uit het angstbrein. 

Controle behouden

Het angstbrein (of reptielenbrein) is het deel van onze hersenen dat gericht is op overleven. Eeuwenlang en tot relatief gezien nog helemaal niet zo lang geleden moesten we hard werken om te overleven. Die overlevingsdrang heeft onder andere een neiging om controle te willen houden als gevolg, waardoor we het lastig vinden om los te laten. We willen dingen (zeker) weten, regelen, voor elkaar hebben en het moet altijd meer en beter. Voeg daar nog eens het karaktertrekje perfectionisme aan toe waar veel vrouwen last van hebben en voilá, daar heb je een goed recept voor een gevoel van drukte en stress. De oorzaak? Een mindset van tekort.

Omschakelen: vertrouwen hebben

Het tegenovergestelde van deze mindset van tekort is die van vertrouwen. In plaats van je keuzes en je leven te baseren op angst, kun je er namelijk bewust voor kiezen om te leven vanuit vertrouwen. Dat er genoeg is. Dat jij genoeg bent. Ja, zelfs nog maar voordat je íets gedaan hebt! 

Maar hoe zet je jouw mindset van tekort nu precies om naar een van vertrouwen? Bedenk je allereerst dat het universum (of God, kosmos, existence, hoger Zelf, bron van Liefde of hoe jij het ook wilt noemen) altijd teruggeeft wat jij het universum instuurt. Je kunt dat heel eenvoudig zien wanneer je jouw eigen film eens terugspoelt. Neem een specifieke situatie waarin je iets kreeg wat je niet wilde en kijk; welke gedachten had je voorafgaand aan de gebeurtenis? Wat zei je erover? 

Manifesteren

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het energieveld waaruit ons lichaam bestaat en dat ons omringt, resoneert met de trilling van onze gedachten. Met andere woorden: wat we denken wordt onze werkelijkheid. We kennen dit fenomeen ook wel als de wet van aantrekking of ‘manifesteren’, waarbij je aantrekt of zich in je leven manifesteert wat je hebt gedacht. Dat werkt zowel de positieve, als de negatieve kant op. Het meest bekende en geaccepteerde voorbeeld hiervan is waarschijnlijk wel dat we onszelf letterlijk ‘ziek’ kunnen denken. Maar ook het daaraan gerelateerde placebo-effect – waarbij we denken dat we een werkend medicijn krijgen en dit daarom een helend effect op ons heeft, zélfs wanneer de capsules geen enkele werkzame stof bevatten – is een voorbeeld van wat ons denken voor invloed op ons leven heeft. En dat kan je natuurlijk in positieve zin inzetten, bijvoorbeeld door meer vertrouwen in jezelf te hebben en jezelf ‘genoeg’ te denken!

Oefening

Is het nu genoeg om te denken: ‘ik ben goed genoeg’, ‘ik kan alles wat ik wil’? Ja en nee. Het gaat er niet alleen om wat je denkt, maar vooral ook wat je gelooft. Dus wanneer je alleen zegt‘ik ben genoeg’, maar je hebt onbewust nog de overtuiging dat dat niet zo is – en dat je eigenlijk heel hard je best moet doen om iets waard te zijn – dan is dat wat je uitzendt en wat je ook terug zult zien in je dagelijks leven. 

Wat wél werkt is om actief op zoek te gaan naar jouw overtuigingen, bijvoorbeeld door middel van meditatie of het schrijven in een dagboek. Samen met visualisatie en affirmaties kan dit heel krachtig werken en ervoor zorgen dat je leven er heel anders uit komt te zien. Relaxter, met meer energie, fun, creativiteit verbinding, succes… wat het ook maar is dat jij wilt creëren!

Divya inspireert en motiveert drukke, ambitieuze vrouwen om een vervuld en energiek leven te creëren. Jarenlang werkte zij in commerciële en leidinggevende functies in het corporate bedrijfsleven, terwijl het haar verlangen was om mensen te helpen hun leven te transformeren. Angst en redelijkheid hielden haar op haar plek, totdat zij in 2019 besloot om het roer om te gooien. Nu helpt zij vrouwen vanuit haar bedrijf Heartschool om hun mooiste leven te creëren en de beste versie van zichzelf te zijn.

↑ Top of Page