Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Waarom we moeten stoppen met het antwoord “druk” geven

“Hey! Tijd niet gesproken, hoe gaat het nou met je?” “Pff ja, druk.” Grote kans dat we dit gesprek allemaal eens hebben gevoerd. De ene keer stellen we de vraag, de andere keer geven we antwoord. Maar we doen het altijd in exact dezelfde bewoordingen. Het lijkt tegenwoordig een acceptabel antwoord te zijn, “druk”. We zijn allemaal druk. Maar dit antwoord zegt eigenlijk niets over hoe het écht met je gaat. Vind je het fijn dat je het druk hebt? Ben je juist overwhelmed erdoor? Is het positief of negatief? In dit artikel gaat structuurcoach Shelley van Hashtag Lifegoals in op dit standaard antwoord en waarom zij vindt dat we die niet meer moeten geven.

Zelf gaf ik ook vaak het antwoord “druk” als me werd gevraagd hoe het met me ging. Maar door het lezen van het boek Busy (van Tony Crabbe) zag ik in wat een stom antwoord dit eigenlijk is en heb ik het nooit meer gebruikt. Het druk hebben zegt namelijk niets over hoe het met je gaat of over het succes van je bedrijf of carrière.

Druk ≠ succes

Het druk hebben is niet per se een maatstaf van het succes van je bedrijf (tenzij dat je doel is, natuurlijk). Je kunt je dagen heel makkelijk druk maken, maar dat betekent niet gelijk dat je bedrijf ook goed loopt. Sterker nog, het tegendeel is eerder waar: het is veel moeilijker om je te focussen op minder en jezelf niet mee te laten slepen door alle ideeën die je voor je bedrijf hebt. Wist je dat succesvolle ondernemers vaak juist bezig zijn met minder in plaats van meer?

“It’s easier to simply react; to choose to try to do everything, rather than make the difficult decisions and unchoose things — it takes more courage to do less.”

Tony Crabbe

“Busy is a terrible brand”

Zelf heb ik dus ook talloze keren op dit ‘standaard’ antwoord gegeven. Totdat Crabbe mij liet inzien dat het altijd druk hebben zelfs voor een slecht imago kan zorgen en je succes in de weg kan zitten. 

Stel je voor: je hebt een onwijs gave klus voor een klant binnen gehaald die je met een andere ondernemer samen kan gaan oppakken. Persoon A zegt altijd zuchtend en puffend hoe “druk druk druk” ze het heeft en lijkt een overvolle agenda te hebben. Persoon B beantwoordt de vraag hoe het met haar gaat met een glimlach, zegt “goed” en vertelt over de toffe dingen waar ze de laatste tijd mee bezig is. Wie zou jij eerder vragen voor de klus? Precies!

Wanneer je overal de wereld instuurt hoe druk je het hebt, zullen andere mensen minder snel bij jou aankloppen. Terwijl het er vooral om gaat wat je dan doet als je ergens mee bezig bent, niet hoeveel ergens van.

Zullen we met elkaar afspreken dat we niet meer antwoorden met “druk”? Vraagt iemand je toch: “hoe gaat het met je bedrijf, lekker druk?”? Geef dan vakkundig antwoord door te zeggen “het gaat goed, ik werk aan toffe dingen. En waar ben jij mee bezig?”. Zorgt ook nog eens voor een veel inhoudelijker gesprek 😉

Meer van dit soort inzichten opdoen? Shelley deelt elke week haar beste structuur tips, inzichten en handvatten via haar gratis mailing! Schrijf je hier in.

Shelley helpt ambitieuze ondernemers om meer tijd over te houden. Om haar heen zag ze ondernemers struggelen om hun plannen waar te maken doordat hun hoofd overloopt van ideeën en hun to do list eindeloos lijkt. Daarom helpt Shelley met haar bedrijf Hashtag Lifegoals je om structuur aan te brengen in je bedrijf en werkwijze zodat je meer kunt doen in minder tijd en je kunt focussen op dat wat er écht toe doet: het groeien van je business. 

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page