Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Met deze mindset kunnen jij en jouw bedrijf blijven groeien

Een eigen business opzetten en laten groeien is op z’n zachtst gezegd uitdagend. Er komt zoveel bij kijken! Je moet allerlei nieuwe dingen leren, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, en vaak ook op een hele nieuwe manier leren denken…Niet gek dus dat we ons soms wat overwhelmed voelen! Hoe kan je er nu voor zorgen dat je de juiste mindset aanneemt om, ondanks de vele uitdagingen, te blijven groeien, zowel als persoon en als bedrijf? Coach Divya vertelt je in deze blog hoe je dat kan aanpakken.

De neiging die we de meesten van ons hebben is om heel hard te werken, waardoor we in een soort tunnel terecht lijken te komen. Daarin gaan we full focus op al die dingen die we nog ‘moeten’. Het is behoorlijk overwhelming allemaal, vind je ook niet? En dat terwijl we vaak juist hadden bedacht dat we eindelijk meer vrijheid zouden hebben als we voor onszelf zouden beginnen… Heerlijk je eigen tijd bepalen en ‘je eigen ding doen’. De realiteit is dat dat gevoel van vrijheid bij de meesten van ons, zeker in het begin, behoorlijk ver te zoeken is!

In overlevingsmodus

Wat er gebeurt wanneer je je overwhelmed voelt, is dat je in de overlevingsmodus terechtkomt. Je herkent het misschien wel: je bent continu aan het rennen en vliegen om alles maar goed te doen en alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Vaak hebben we naast ons eigen bedrijf ook nog een relatie, kinderen en/of ander werk/een baan in loondienst ernaast. Dat vraagt alles bij elkaar superveel van ons!

Die overlevingsmodus kun je zien als een tunnel, het is een kramp waar je in zit. Je lichaam verstijft vaak letterlijk. Je ademhaling zit hoog en zonder dat je het merkt zet je deze vaak vast en kruipen je schouders omhoog. In je hoofd ben je vooral bezig met alles wat je nog ‘moet’, al je taken, je deadlines, de projecten die af moeten…

Emotioneel voelt het ook vaak super onprettig! Doordat je je zo gespannen voelt, ben je snel geïrriteerd, krijgen je partner of kids regelmatig een veeg uit de pan en ook ‘spontane’ huilbuien zijn een veel voorkomend verschijnsel. ‘Ik wou dat het wat makkelijker was’ verzuchten we vaak. We willen dat we niet de hele tijd zo hard hoeven te werken en dat we willen dat alles minder aanvoelt als een struggle. Herkenbaar?

Leer vertrouwen

Hoe kan je er nu voor zorgen dat je uit die overlevingsmodus komt en minder hoeft te worstelen? Wat je daarvoor mag gaan doen is meer vertrouwen. Vertrouwen op dat je precies datgene op je pad krijgt dat je nodig hebt. Om zo te leren, te ontwikkelen en te groeien. Je mag meer de controle durven loslaten zodat er meer flow in je leven kan ontstaan. Daarnaast mag je ook meer tijd aan ont-spanning en aan je innerwork gaan besteden.

Wanneer jij meer gaat ontspannen, meer vertrouwen hebt en je open durft te stellen, kan er een samenwerking met het universum gaan ontstaan. Zo zal je niet alleen meer gemak gaan ervaren, maar krijg je ook meer creativiteit en inspiratie! Hoe meer je loslaat, hoe meer je tot vuisten gebalde handen weer kunnen openen en je weer kunt ontvangen.

Openstellen

Loslaten is iets wat we vaak niet zomaar kunnen doen. Dit vraagt van je dat je tijd maakt om uit te zoomen en je bewust wordt van alle manieren waarop jij probeert de controle te houden. Dat je gaat zien dat je veel dingen doet vanuit angst, vanuit het gevoel dat je moet overleven. Het vraagt dat je je open durft te stellen om op een andere manier te kijken. Wanneer jij hier ruimte voor maakt en je gaat je focussen op hoe goed je je voelt en hoe blij, dankbaar en ontspannen je bent, zal je zien dat er kleine en grote wondertjes gaan gebeuren. Een van de belangrijkste wetten van het universum is namelijk dat je altijd terugkrijgt wat je uitzendt! 

Aan de slag

Een mooie oefening om hiermee aan de slag te gaan is om eens op te schrijven wat er de laatste keer gebeurde dat je je negatieve gevoelens ervoer. Wat deed je toen, wat dacht je? Wat bracht je daarmee de wereld in? En welke reacties kreeg je daarop, zowel van het universum als van de mensen om je heen? Doe vervolgens hetzelfde voor een situatie waarin je blij of ‘succesvol’ was, waarin wat je graag wilde lukte; welke gedachten had je toen, wat deed je? Welke reacties kreeg je daarop?

Door deze oefening te doen word je je bewust van het effect van je gedachten en je gedrag op jouw werkelijkheid. Dat bewustzijn helpt je om beetje bij beetje te kiezen voor andere gedachten en ander gedrag. Dat gaat niet vanzelf, het vergt geduld en oefening. Zo kan je jezelf aanleren om iedere keer opnieuw je gedachten te kiezen, je bewust open te stellen en een stapje achteruit te doen en een beetje meer de controle los te laten. Het zijn die kleine stapjes die er samen zorgen dat zowel jij als persoon en jouw bedrijf blijven groeien.

Divya Adriaanse is sinds 2019 eigenaar van haar bedrijf Heartschool. Door zowel on- als offline training en coaching, helpt zij drukke, ambitieuze vrouwen om meer rust, energie en vrijheid in hun leven te creëren. Divya helpt je om meer vanuit je hart en je intuïtie te gaan leven, zodat er meer flow ontstaat. Daardoor ervaar je minder stress en ben je minder bezig met wat je allemaal ‘moet’. Zo kun je de beste versie van jezelf worden en het leven creëren waar je naar verlangt!

Reader Interactions

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↑ Top of Page