Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Intuïtief ondernemen: hoe doe je dat?

Wanneer je begint met ondernemen, kunnen er vaak veel dingen op je af komen. Veel van ons zijn geneigd om alles in een keer aan te pakken en alles gelijk goed te willen doen, waardoor we soms wat te veel hooi op onze vork nemen. Hoe zorg je er nu voor dat je onderneemt op een manier die bij jou past en je tegelijk meer energie oplevert dan kost? Kortom: hoe kan je intuïtief ondernemen?

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, maar wil je liever luisteren dan lezen? We spraken Monique voor onze podcast, waarin ze dieper ingaat op ondernemen vanuit jouw eigen intuïtie.

“Wanneer je echt vanuit authenticiteit gaat leven en de dingen gaat doen die bij je horen, kosten die je geen energie,” stelt Monique Teunissen (34), die als energiecoach ambitieuze vrouwen begeleidt om zichtbaar te zijn en de juiste energiebalans te vinden. “Een heel belangrijk onderdeel hiervan is om jezelf uit te spreken en aan te geven waar jij behoefte aan hebt. Vaak zijn we in de veronderstelling dat we heel hard moeten doorwerken om ertoe te doen en onze doelen te bereiken. Hierbij vergeten we onszelf vaak en hebben we te maken met bijvoorbeeld vermoeidheid en angst. We gaan aan dingen trekken, want het lukt niet. Het beste wat je dan kan doen is teruggaan naar jezelf: zet jezelf op nummer één en kijk waar jouw behoeften liggen. Zo kan je van binnen naar buiten gaan werken in plaats van andersom.”

Dit kan je bijvoorbeeld doen door je dagen te beginnen met een check bij jezelf, stelt Monique: “Wat voel je? Waar zit je energie? Waar wil je mee aan de slag gaan? Als je op deze manier aan je werk begint, zal je productiever zijn en gaat het moeitelozer dan wanneer je aan dingen moet gaan trekken. Gras gaat niet harder groeien wanneer je eraan trekt, want ook dat heeft rust en liefde nodig. Probeer daarom de balans te vinden tussen gas geven en achteroverleunen. Zelf werk ik graag met een weekindeling met een vaste basisstructuur. Celine Charlotte heeft het gehad over focusuurtjes, ik noem dat zelf intuïtie-uurtjes. Ik begin met mijn ochtendritueel waarin ik mediteer en mijn intentie voor de dag zet. Daarna kijk ik waar ik het meeste energie op voel en daar ga ik vervolgens 2 uur lang mee aan de slag. Als ik dat heb gedaan ga ik me pas richten op mijn to do’s. Zo creëer ik de ruimte voor mezelf om projecten die ik al langer in de pijplijn hebt staan te kunnen oppakken als ik voel dat ik daar iets mee moet doen. Als ondernemer heb je natuurlijk de vrijheid om daar ruimte voor te maken, dus benut dat ook vooral.”

En als het aan Monique ligt mogen we ook best wat meer ruimte vrijmaken voor persoonlijke dingen, in plaats van alleen maar met ons werk bezig te zijn: “Jij bent de fundering van jouw bedrijf en je neemt jezelf mee in alle rollen die je vervuld. Dat houdt in dat het dus belangrijk is om niet alleen de focus te leggen op je bedrijf, maar ook op je privéleven en hoe je dat in balans kan houden. Je privéleven is namelijk minstens zo belangrijk als het gaat om jouw geluk. Door beide gebieden de aandacht en energie te geven die ze nodig hebben, kan je van binnenuit gaan ondernemen en dat vervolgens naar buiten uit gaan dragen. Zorg dus dat je je agenda niet helemaal volplant, maar jezelf ook ruimte gunt voor rust en ontspanning. Dan creëer je ook de ruimte voor creatie en kunnen er dingen gaan ontstaan.”

Ben jij benieuwd naar wat Monique je nog meer kan vertellen over intuïtief ondernemen en het vinden van de juiste energiebalans als ondernemer? Tijdens ons Mindset Morning-event op 21 september gaat ze hier een masterclass van 60 minuten over geven. Wil je erbij zijn of meer info? Klik dan hier om naar de ticket sale te gaan!

↑ Top of Page