Freebie

Download hier ons gratis e-book over hoe jij jouw eigen succes kunt definieren!

Het is oké om (nog) geen concreet doel te hebben

De start van een nieuw jaar brengt het perfecte moment met zich mee om te reflecteren op alles wat we het voorgaande jaar hebben gedaan en alles wat we dit jaar (anders) willen doen. We gaan massaal terug- en vooruitkijken om zo vast te stellen welk pad we willen bewandelen en hoe we dat willen gaan doen. We evalueren onze doelen van vorig jaar en stellen nieuwe doelen voor dit jaar, waarin we vaststellen wat we willen bereiken. Maar wat nu als je – twee weken na de jaarwisseling – nog steeds geen concreet doel hebt? Wat nu als je stiekem allergisch bent voor het stellen van doelen en je het benauwd krijgt wanneer iemand ernaar vraagt? Dan is deze blog voor jou. We leggen je uit waarom het oké is dat je (nog) geen concreet doel hebt voor dit jaar.

Waarom stellen we doelen?

Om je uit te kunnen leggen waarom het helemaal geen ramp is dat je (nog) geen concreet doel voor jezelf hebt gesteld voor dit jaar, gaan we je eerst kort uitleggen waarom het wél handig kan zijn om doelen te stellen. Doelen stellen kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat je richting voor jezelf aangeeft zodat je de juiste, geïnspireerde acties kan uitvoeren, het zorgt er ook voor dat je houvast hebt. Iets om naar uit te kijken en naartoe te leven. Doelen houden ons gemotiveerd en zorgen ervoor dat we een reden hebben om te doen wat we doen. Doelen houden ons vuurtje aangewakkerd. Dat is ook de reden waarom veel mensen heel lekker gaan op het stellen en hebben van doelen!

Waarom het ook oké is om geen doel te hebben

Niet iedereen zit hetzelfde in elkaar. De een gaat heel lekker op het stellen van doelen en een stip op de horizon hebben om naartoe te werken, de ander krijgt het er enorm benauwd van en raakt er juist door van de baan. Onze ‘succesformules’ zien er allemaal anders uit en dat betekent dat het best oké is om je niet vast te houden aan een concreet doel. Een doel is immers bedoeld om je richting te geven, niet om je van de rails te duwen.

Zoals wij het zien is een doel de praktische variant van een verlangen. Door een verlangen om te zetten in een concreet doel, kan je stappen zetten om dat verlangen te vervullen. Maar wat vooral belangrijk is bij het vervullen van je verlangen is dat je luistert naar jouw gevoel. Jouw gevoel is leidend in de manier waarop je jouw acties onderneemt en de dingen die je doet aanvliegt. Voel je je dus beperkt door het stellen van een concreet doel of voel je je opgejaagd door het idee dat je doelen ‘moet’ stellen? Dan is het misschien beter om het idee van doelen stellen los te laten.

Guidelines

Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen uitgangspunt hoeft te hebben. Iedereen vindt het namelijk fijn om ergens naartoe te werken of iets te hebben waar ze naar uitkijken. Het verschil zit hem in de manier waarop je jouw verlangen en de manier waarop je die gaat vervullen inkleedt. De een doet dat door een enorm concreet doel te stellen, dit op te breken in subdoelen en die een voor een af te vinken tot ze het resultaat hebben bereikt wat ze wilden bereiken. De ander doet het door zichzelf richtlijnen te geven, grote guidelines die je wel op koers houden, maar de richting niet vastleggen. Spreekt dit je meer aan? Met deze tips kan jij voor jezelf jouw guidelines bepalen:

1. Omschrijf je verlangens/behoeften
Leven op basis van grote guidelines vereist dat aan zelfreflectie doet. Ja, dat blijft echt de kern van jouw leven kunnen leiden zoals jij graag zou willen. Als je niet weet wat je wilt, hoe kan je dan daarnaar handelen? Daarom is het allereerst belangrijk dat jij jouw verlangens en behoeften gaat omschrijven. Waar de ander dat misschien in meer tastbare termen doet (“Ik wil dit jaar een koopwoning” of “Ik wil dit jaar een eigen bedrijf oprichten”), zal dit er voor jou waarschijnlijk wat abstracter uitzien. En dat is prima! Misschien houdt het voor jou wel in dat je een gevoel van vrijheid wil ervaren. Of dat je meer in het moment wil leven. Jouw verlangens/behoeften zullen waarschijnlijk meer de vorm van een gevoel aannemen dan een concreet verlangen. Daar passen de guidelines namelijk het beste bij! Omschrijf daarom alle verlangens/behoeften die in je opkomen en zet ze in een lijstje onder elkaar.

2. Creëer je guidelines
Tijd om je guidelines op te stellen! Je kan je guidelines het beste zien als bumpers die jou binnen de lijnen van jouw verlangens houden, maar je wel de mogelijkheid geven om van baan te wisselen. Wanneer jouw verlangen is om meer vrijheid te hebben, ga dan voor jezelf na wat je dat gevoel van vrijheid geeft. Is dat de mogelijkheid om dagelijks tijd buiten door te brengen, om in de natuur te zijn? Is dat de ruimte hebben om flexibel te werken? Is dat zelf de verantwoordelijkheid en zeggenschap hebben over wat je doet? Wat houdt ‘vrijheid’ in dit geval voor jou in? Op basis daarvan kan je jouw guidelines opstellen, bijvoorbeeld:
“Vrijheid houdt voor mij in dat ik veel tijd in de natuur kan doorbrengen. Daarom wil ik minstens drie dagen per week een buitenactiviteit doen.” Door je guideline op deze manier op te stellen, geef je jezelf richting om je verlangen te vervullen, maar pin je jezelf nergens op vast en heb je ruimte voor flexibiliteit. Doe dit voor al jouw verlangens/behoeften, dan heb je een mooie set guidelines die jou kunnen helpen om te genieten van je leven mét richitng en zonder restricties.

3. Durf bij te stellen
Als je meer flexibiliteit en ruimte nodig hebt wat betreft het pad wat je voor jezelf hebt uitgestippeld, is het ook fijn om te beseffen dat de guidelines die je net hebt opgesteld niet in steen zijn vastgelegd. Je kan ze altijd aanpassen naar je eigen wensen. Heb je bedacht dat je minstens drie keer per week tijd buiten wil doorbrengen, maar merk je dat twee keer per week genoeg is? Dan stel je jouw guideline bij. Heb je voor jezelf bedacht dat je iedere dag een uur de tijd wil nemen voor je lunch, maar geeft dat je de rest van de dag tijdstress? Snoep er dan 15 minuutjes vanaf om jezelf meer ruimte te geven. Gun jezelf de mogelijkheden je richtlijnen bij te stellen, want uiteindelijk gaat het erom dat jij je goed voelt bij wat je doet, niet dat je je houdt aan iets wat niet (langer) voor je werkt. Trial and error werkt hier écht het beste!

Door jouw guidelines op te stellen geef je jouw leven richting en iets meer houvast, zonder jezelf in hokjes te stoppen en jezelf restricties op te leggen. Zo stel je geen concrete doelen, maar bepaal je de hoofdlijnen van jouw leven op jouw voorwaarden. Klinkt goed, toch?! Heel veel succes!

↑ Top of Page